Translate

5 Aralık 2017 Salı

Sele zeytin yapımı








             Merhabalar
    Uzun bir aradan sonra tekrar sizlere yazma fırsatı bulduğum için çok mutluyum.Hayat işte insan kendini ister istemez akışına kaptırıyor tıpkı akar suya düşen yaprakların suyun üstünde sürüklendiği gibi, bir bakıyorsunuz başka yerde başka zamandasınız.Yapraklar su üzerinde sürüklenirken bazen engellere takılır yavaşlar ya, hayatta böyle işte bazen takılır yavaşlar,
bazen de alabildiğine sürüklenirsiniz.Sözü nereden nereye getirdim değilmi? Malumunuz kış geldi, yağmur yağıyor,bana göre  yazın sembolü ağaçların son yaprakları da kendilerini sele kaptırarak adeta elveda dediler.
   Bu arada ben de kışın son hazırlığı sele zeytinini tuzdan çıkardım ve sizinle de paylaşmak istedim.Yapımı çok kolay ve ikram ederken de insanın kendi hazırladığını sunması daha bir başka zevk veriyor, şimdiden kolay gelsin afiyet olsun.
   malzemeler
2 kg  siyah zeytin
3 su bardağı kaya tuzu
  Zeytinin suyunu akıtabilecek bir çuval
  (Bez çuval kullandım)
Yapılışı
     Zeytinleri çuvalın içine bir sıra tuz bir sıra tuz serperek koyuyoruz. Ben bir kovanın içine iki su dolu şişeyi yan yatırdım üzerine çuvalı koydum ki zeytinin akan suyu zeytinlere temas etmesin. İki yada üç günde bir zeytinleri karıştırıyoruz ki tuzu her tarafına karışsın. Yirmi gün sonra zeytinin tadına bakıyoruz tuzunu alıp tatlanmışsa tepsiye döküp fazla tuzu ayıklıyoruz ve zeytinlerin tepside ıslaklığının kurumasını bekliyoruz. Kuruduktan sonra kola şişesine doldurup üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ekleyip kapağını kapatıyoruz ki uzun süre bozulmadan kalsın.
    AFİYET  OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder