AŞURE TATLISININ HİKAYESİ
Aşurenin hikayesi Nuh (as) dan gelmektedir. Hz Nuh, tufandan yaptığı gemiye, kendisine inanları da bindirip azgın sularda günlerce yol alır. Bir rivayete göre Nuh'un gemisi tam da azıkları bitmek üzereyken cudi (Ağrı) dağına oturur. Sular henüz çekilmemiştir. Nuh ve kavmi gemide kalan son azıklarını toplayarak bir yemek hazırlarlar. İşte bu pişirdikleri Aşure tatlısıdır. O günden bu güne Aşure tatlısı her yıl Nuh'un gemisinin karaya oturduğu gün olan muharrem ayının onuncu gününden başlanarak bu olayın anısına pişirilip, dost ,akraba ve komşularla paylaşılır.Ayrıca arapça da (aşera) on demektir fakat dilimize bu kelime aşure olarak değişikliğe uğrayarak bu tatlıya adını vermiştir.
AŞURE TARİFİ
Malzemeler:
1 kase buğday
1 kase nohut (haşlanmış)
1 kase fasulye (haşlanmış)
1 kase mısır (haşlanmış)
1 adet elma
1 adet portakal suyu ve rendesi
1 kase incir (doğranıp haşlanmış)
1 kase kayısı (doğranıp haşlanmış)
1 kase kuru üzüm ( haşlanmış)
1 paket vanilya
3 yada 4 adet karanfilin suyu
1 kg şeker (şekeri damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
Süslemesi için:
1 adet nar
ceviz
tarçın
Yapılışı;
Öncelikle aşurelik buğdayı akşamdan ayıklayıp yıkayın ve üzerine su ekleyip bir iki taşım kaynattıktan sonra altını kapatın, Buğday sabaha kadar kabarsın.
Ertesi sabah buğday suyu çekmişse su ilave edin ve ocağa koyun.Diğer tarafta hazırlamış olduğunuz malzemeleri(elma hariç) kaynamakta olan buğdaya ilave edin burada bir püf noktası var inciri en son ekleyin aksi halde tatlınızın rengi siyah olur.Daha sonra şekeri ilave edin ve ara sıra tadına bakın malzeme şekeri çekene kadar kaynatın, pişmesine yakın küp doğranmış elmaları ilave edip elmalar pişince tatlınız servise hazırdır. Üzerini süsleyerek servis edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder