Bugün tarifini vereceğim tatlı Balıkesir yöremize ait Höşmerim tatlısıdır. Balıkesir'e yolu düşenler bilirler ki höşmerim tatlısı mevlit, düğün ve bütün davet sofralarının olmazsa olmazıdır. Bu tatlının Kurtuluş Savaşından bu yana anlatıla gelen bir de hikayesi vardır.
Rivayete göre Balıkesir' in Ayşe bacı köyünde yaşayan taze bir gelin, savaşın başlaması üzerine erini cepheye yolcu eder, savaş bitip aradan uzun zaman geçmesine rağmen eri geri dönmemiştir. Gelin, erinin şehit düştüğünü düşünür fakat eri savaşta yaralandığı için köyüne geri dönememiştir. Bütün ümitleri kesilen gelin her gün yaptığı gibi ellerinde kalan tek ineğin sütünden peynir mayalar. Peynirin tutunmasını beklerken aniden kapı çalınır, kapıyı açan gelinin karşısında yıllardır görmediği eri duruyordur. Hal ve hatırlaşmadan sonra gelin eşinin karnını doyurmak için mutfağa girer fakat mutfakta yiyecek pek fazla bir şey yoktur. Bulabildiği malzemeleri pişirmeye başlar. Bunlar az önce mayaladığı peynir biraz irmik yumurta ve az şekerdir. Hazırladığı tatlıyı sofraya getirip kocasına ikram eder ve erine sorar: ''Hoşmu erim?''
İşte gelinin kocasının memnuniyetini öğrenmek için sorduğu bu soru zamanla değişime uğramış Höşmerim olarak kullanılmıştır.
Balıkesir' de hem hikayesi hem de tadıyla akıllarda yer eden bu hafif tatlıyı umarım sizler de beğenirsiniz.
Höşmerim tarifi
1 .500 gr süt
1 çay kaşığı peynir mayası
200 gr irmik
sarı olmasını isterseniz az gıda boyası
3 su bardağı şeker
Yapılışı:
Sütü pişirip ılındıktan sonra peynir mayasını atarak kalın bir bezle üstünü örtüp mayalanmasını bekliyoruz.Peynir mayalandığını üzerine çıkan bir parmak seviyesinde ki suyundan anlarız. mayalanan peyniri ocağa alıp sürekli karıştırıyoruz , kesilen yani topak topak olan peynirin üzerine irmiği ilave ederek sürekli karıştırıyoruz irmiğin çiğliği gidince üzerine şekeri ekleyip karıştırıyoruz.Bu aşama da dilerseniz gıda boyasını ekleyeblilirsiniz. Höşmerimin püf noktası pişirirken kıvamının koyu ayran kıvamında olmasıdır. Buna göre irmiği ilave edilir. Şekeri de damak tadına göre ayarlanabilir.
Soğuk servis edilir, özellikte yaz aylarında sade dondurmayla servis edilirse damaklarda hoş bir tat bırakır.
AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder