Merhaba Değerli Takipçilerim,
Bu gün sizlere, çocukluğumun unutulmaz tatlarından olan tepsi mantısından bahsedeceğim. Henüz sosyal medya bu kadar yaygın değilken, kayseri mantısı markalaşmadan, bizim yörede bilinen tek mantı çeşidi olan, bu mantıyı annemiz bize, soğuk kış akşamlarında kuzine de pişirirdi. Odun ateşinde pişen mantının da tadına doyum olmazdı. Tepsi mantısı suyu süzülmeden tüketildiği için, gerek vitamin açısından gerekse tat açısından oldukça lezzetli bir yemektir. Ayrıca kesimi de iri yapıldığı için, yapımı daha kolay ve daha az vakit alır. Fakat oldukça kalorili olduğu içindir ki diyet yapanlara, ölçülü tüketilmesi önerilir.
Denemek isteyen takipçilerime şimdiden kolaylıklar dilerim.
Malzemeler:
Yarım kg un
1 yumurta
Tuz
Su
İç Harcı için:
250 gr. kıyma
Maydanoz
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Karabiber
Toz kırmızı biber
Pulbiber
Tuz
Sosu için:
1 baş soğan
sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salcası
1 adet et bulyon
su,tuz
1 kase haşlanmış nohut(tercihen)
Yapılışı:
Hamuru oldukça sert bir kıvamda yoğuruyoruz ve eşit parçalara bölerek topak yapıyoruz.
Daha sonra hamurun üstünü ıslak bir bezle örterek 10- 15 dakika dinlendirmeye bırakıyoruz.
Diğer tarafta ince çentilmiş soğanı yine ince ince kıyılmış maydanozu ve rendelenmiş sarımsağı tuzu ve baharatları kıymaya ekleyip yoğuruyoruz.
Dinlenen hamurumuzun bir tanesini alıp oklavayla açıyoruz. Yarım cm kalınlığında bir yufka açacağız. Açtığımız yufkayı 5 cm karelere keserek resimde görüldüğü gibi iç harcını koyup sıkıyoruz ve mantılarımızı yağlanmış tepsiye diziyoruz. Bu işlem bitince mantımızı 180 derecede ısıtılmış fırında altı üstü hafif kızarana kadar bekletiyoruz.
Diğer taraftan sosu için bir tencerede rendelediğimiz soğanı sıvı yağ ve salçayla kavurup mantının üzerini kaplayacak kadar su koyup tuzu, et bulyonu ve (istenirse) haşlanmış nohudu da ekleyerek soğanlar pişene kadar kaynatıyoruz(salçanız tuzlu ise tuz eklemeyiniz.)
Fırından çıkan mantımızın üzerine sosumuzu döküp, mantımızı tekrar fırına veriyoruz. Yaklaşık yarım saat kadar mantımızı pişiriyoruz. (Az ya da çok pişmiş sevenler için mantımızın pişmesini arada bir kontrol etmekte fayda var.
İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
.
AFİYET OLSUN
Not:Pişmiş halini resimlemeyi unutmuşum en kısa zamanda ekleyeceğim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder