Bu yazımda sirkenin faydalarından bahsetmeyecegım bu işi uzmanlarına bırakalım.Ben sirkeyi salatalarda da cok severım fakat cocuklarım keskın kokusunu sevmedıkleri ıçın maalesef kullanamıyorum.Geçen gün bulaşık makinemin parlatıcı gözüne sirke koyarken,sirkeyi ev işlerinde ne kadar çok kullandığımın farkına vardım.Bulaşık makinesınde parlatıcı olarak,halıları sildikten sonra durulama suyuna parlatıcı olarak, dibi kireç tutmuş tencere ve çaydanlıkların temizliğinde, balık kızartırken içeriğe yayılan kokunun yok edilmesinde vs vs. Bunları düşünürken çocukluğumda, annemin evde yaptığı elma sirkeleri aklıma geldi.Salça,turşu,zeytin,konserve gibi kışlık erzakları evde kendim yaparken sirke yapmak nasıl da aklıma gelmedi diye hayıflandım.Hemen telefona sarılıp annemi aradım ve sirke yapımının tarifini aldım üstelik annem bana,köyde ki bağda yetişen elmalardan göndereceğini söyleyince,bende ki sirke yapma hevesi bir kat daha arttı.Elmalar gelince hemen işe koyuldum..İşte şimdi size annemin tarifi ile yaptığım elma sirkesinin tarifini veriyorum.
ELMA SİRKESİ
2 Kg elma
1 Su bardağı toz şeker
1 Tatlı kaşığı elma sirkesi
1tatlı kaşığı tuz (kaya tuzu) tercihen
içme suyu
Elmaları yıkayıp ortadan bölerek çekirdeklerini ayıklayın ve büyük bir kavonoza doldurun,Kavonozun yarısı boş kalmalı.Elmaların üzerine şekeri,tuzu,sirke ve suyu dökün,elmaların üzerine çıkıncaya kadar su ekleyip karıştırın.Kavonozun ağzına bir tülbent sarıp güneş görmeyen karanlık bir yerde iki yada üç ay gibi bekletin.Sirkeniz olunca elmalarını süzüp şişelere doldurun
Afiyet olsun
İşlerinizde kolaylıklar dilerim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder